Ejerpantebrev: billigt boliglån i friværdi

Hvis du som boligejer har erfaring med lån i din ejendom, så vil du højst sandsynligt have mødt et ejerpantebrev. Et ejerpantebrev kan være en mulighed for dig som er boligejer, for at optage et billigt lån ved at udnytte din friværdi i din ejendom. Vi vil i følgende artikel belyse hvad et ejerpantebrev er, samt hvilke fordele det skabe for dig som er boligejer.

Ejerpantebrev, hvad er det?

Et ejerpantebrev fungere således, at ejeren af en bolig, kan stille et pant i ens ejendom som sikkerhed for lån i en bank. Det blive oftest brugt af boligejere, som ønsker at bruge deres egen som sikkerhedsstillelse for et lån de har brug.

Et ejerpantebrev repræsenterer en særlig type pantebrevs baseret finansiering, hvor ejeren af en ejendom eller andet værdifuldt aktiv anvender dette som sikkerhed for et lån fra en finansiel institution som eksempelvis e-kredit eller Danske Bank. Dette værktøj benyttes typisk af boligejere, der ønsker at optage lån med deres ejendom som sikkerhed. Sikkerhedsstillelsen behøver dog ikke begrænse sig til fast ejendom alene. De tre mest udbredte former for ejerpantebreve omfatter:

  • Ejerpantebrev i ejerboliger
  • Ejerpantebrev i køretøjer
  • Ejerpantebrev i andelsboliger

Man kan enkelt sige, at ved et ejerpantebrev udnytter boligejeren sin ejendom som et finansielt aktiv, der kan bruges til hvad man boligejeren ønsker at låne til. Anvendelsesmulighederne for et sådant lån gennem e-kredit er uendelige. Det er op til dig som boligejer, om du vil bruge pengene på renovering, rejse eller indfrielse eller gæld.

Ejerpantebrev kan bruges til at låne i friværdien billigt mod pant i ejendom
Der kan optages ejerpantebreve i alle danske ejendomme.

Sådan gør vi

Når en boligejer opretter et pantebrev i sin ejendom, så står boligejeren som både panthaver og pantsætter. Det vil sige boligejeren både er långiver og låntager. Dermed har boligejeren et lånekrav med sig selv. Boligejeren kan frit vælge at give en finansiel institution som e-kredit og Danske Bank underpant i ejerpantebrevet. Det vil sige man bruger ejerpantbrevet som sikkerhed mod et lånebeløb man modtager. Et lånebeløb med sikkerhed i et ejerpantebrev gennem e-kredit er billigere end klassisk boliglån i banken. Sikkerheden i ejendommen gør at risikoen for den finansielle institution er mindre og dermed får man bedre lånevilkår.

  1. Opret ejerpantebrev.
  2. Underpant tinglyses til e-kredit.
  3. Udbetaling af e-kredit lån.


Sådan tinglyses ejerpantebrevet

Ligesom med andre former for lån sikret ved pant, så er det et krav, at ejerpantebrev skal officielt registrere gennem tinglysningen, for at være retsgyldigt. Uden denne registrering har ejerpantebrevet ingen juridisk effekt. Det samme gælder for underpant i ejerpanterbevet, som også skal tinglyses for at opnå gyldighed.

I dagens Danmark foregår tinglysning af både pantebreve og ejerpantebreve digitalt gennem tinglysning.dk. Ved oprettelse af et ejerpantebrev indebærer tinglysningen en omkostning, som dækker både et fast gebyr på 1.825 kroner og en variabel afgift på 1,45% af det lånte beløb der stilles som sikkerhed.

Ved etablering af underpant i et allerede eksisterende ejerpantebrev, er omkostningen begrænset til det faste gebyr på 1.825 kroner (prisniveau 2023). Dette skal stadig officielt registreres, men det tilbyder en besparelse, idet den variable del af tinglysningsafgiften undgås.

Det er som hovedregel altid den finansielle institution som typisk vil håndtere tinglysningsprocessen og rådgive om den mest omkostningseffektive fremgangsmåde for tinglysning til boligejerens fordel.

Der kan optages lån i friværdi i alle boliger i Danmark. Jo større friværdi jo større sandsynlighed for en kreditgodkendelse
Man kan låne i friværdien i alle boliger i Danmark.

Aflysning af ejerpantebrev: Når lånet er betalt ud

Når lånet er udbetalt skal den finansielle institution ikke længere stå som underpantehaver i dit ejerpantebrev. Du bør derfor være opmærksom på at få sin finansielle institution som kreditor til at aflyse deres underpant, når lånet tilbagebetalt. I praksis oplever vi ofte at bankerne “glemmer” at aflyse deres underpant. Det er derfor som boligejer fornuftigt at holde øje.

Brug for hjælp til ejerpantebrev?

Der er flere fordele ved at oprette et ejerpantebrev. Først og fremmest giver det en fleksibilitet og sikkerhed for boligejeren, da det kan give mulighed for at låne penge billigere ved at give lån pantsikkerhed i friværdien i ejendommen.

En anden fordel er, at du kan bruge det samme pantebrev flere gange. Når du har betalt et lån af, kan du lade dit pantebrev stå og bruge det igen senere, hvis du får brugt for at tage et nyt lån. Det er en fordel, da du kan spare en del på tinglysning ved at genbruge et eksisterende ejerpantebrev, fordi der kun skal betales et fast beløb på kr. 1.730 ved tinglysning at underpant i ejerpantebrev.

Vores medarbejdere arbejder hverdag med at hjælpe boligejere med lån i deres friværdi. Har du et ejerpantebrev og ønsker at undersøge din muligheder for et billigt boliglån, så tøv ikke med at tage kontakt her.

Ringe til os på 61 10 40 80

Skrive til os på velkommen@e-kredit.dk

Vi er klar til at hjælpe dig

Start låneansøgning