Hvad er friværdi og hvordan udnytter du den?

Langt størstedelen af husejere i Danmark har en friværdi. Men hvad betyder friværdi? Friværdi er en betegnelse over den værdi ens hus har, fratrukket den eksisterende gæld i huset. Det vil sige friværdi er den værdi huset har udover gælden i huset. Mange danskere som har købt bolig siden finanskrisen har oplevet store prisstigninger, hvilket betyder deres friværdier er steget markant. Dette er særligt sket i de større byer og postnumre, hvor der er stor efterspørgsel efter boliger. Men hvad kan man bruge denne friværdi til og hvordan udregnes den, det kan du blive klogere på nu.

Hvordan beregner man sin friværdi?

Friværdien kan udregnes ved at man tager husets nuværende markedsværdi, som fratrækkes restgælden på et eventuel lån i huset. Lad os tage et eksempel på dette.

Eksempel:
Hvis du har købt hus under finanskrisen i 2008 for kr. 1.000.000 og optog en gæld på kr. 800.000 i den forbindelse. Dengang havde du en friværdi på kr. 200.000 (1.000.000 – 800.000)

I dag mener din lokale ejendomsmægler han kan sælge dit hus til kr. 2.000.000 og du har nu kun en restgæld på kr. 500.000. Så har du i dag en friværdi på kr. 1.500.000 (2.000.0000 – 500.000). Du har med andre ord kun en belåningsgrad på 25% og en friværdi på 75%.

Friværdien ændre sig konstant efter, hvordan markedspriserne på boliger går. Du kan dog også påvirke din egen friværdi selv. Du kan blandt at forbedre på din ejendom gennem forbedringer, som eksempelvis energiforbedringer. Det kan medføre til værdistigning på dit hus og dermed mere friværdi.

Hvordan kan man bruge sin friværdi og hvad er fordelen?

Man kan bruge sin friværdi ved at optage et lån i friværdien. Der er ingen regler for, hvad du skal bruge dit lån til. Du kan optage lån i din friværdi til lige hvad du ønsker. En hurtig og nem må at optage lån i friværdien på er gennem et ejendomskreditlån.

Typiske ting at låne til:

  • Til at leve for.
  • Renovering.
  • Indfrielse af Skattegæld og forbrugslån.
  • Køb af udlejningejendom.
  • Ny bil.
  • Forbrug, rejser osv.
Lån i friværdi kan anvendes til mange forskellige ting.
Lån i friværdi kan bruges renoveringsprojekter.


Fordele ved lån i friværdi.
Fordelen ved at låne op i friværdien er at du giver sikkerhed til for lånet, da det optages i din ejendom. Da lånet har pant i din ejendom og dermed stiller sikkerhed, så er renten typisk lavere end lån uden sikkerhed. Det vil sige at et lån i friværdi, er det billigeste lån du kan optage. Hvis du skal låne uden pant i ejendom, så vil det være dyrere end lån, hvor der er pant i din ejendom. Hvis du har friværdi, kan det derfor være økonomisk fordel at udnytte sit hus, som et aktiv for at spare penge på et lån.


Lån i friværdi eksempel.
Det er typisk muligt at låne op i sin friværdi til ca. 60-70% af et hus værdi. Hvis vi vender tilbage til vores eksempel på friværdi fra tidligere med et hus som er kr. 2.000.000 værd og en restgæld på kr. 500.000, så kan man låne følgende i friværdi.

Husets værdi: kr. 2.000.000
Nuværende gæld: kr. 500.000
Mulig lån i friværdi: kr. 700.000 / 900.000

Hvis man var ovenstående husejer, så ville man kunne låne op til kr. 900.000 i sin friværdi.

Hvorfor lån i friværdi uden om banken?
E-kredit eksisterer på baggrund af behovet for reel finansiel hjælp til boligejere i Danmark. Der er mange boligejere som bliver mødt af unødig modstand på grund af firkantet og upersonlige retningslinjer, som afskærer boligejere fra at få den hjælp de har brug for. Det efterlade mange boligejere, som har en fornuftig økonomi uden mulighed for hjælp i banken. Derfor kan lån i friværdi uden om banken være et nødvendigt alternativ, som kan være den rette løsning for dig som er boligejer. Man får som kunde mulighed for at få en hurtig og fleksibel kreditvurdering til faste lånevilkår.

Lån i friværdi uden om banken.
Lån i friværdi udenom banken er til for boligejerene

Vi er klar til at hjælpe dig

Hos e-kredit har vi gennem mange år arbejdet med lån i friværdi uden om banken, da vi samarbejder med finansielle långivere, som tilbyder lån i danske ejendomme. Her kigges der på hver enkelt sag for sig, det vil sige det er din situation som helhed der tæller. Det gør vi kan hjælpe dem, som bliver ramt af firkantet retningslinjer, men ellers har en god økonomi. Nogle af vores medarbejdere har over 30 års erfaring med lån i friværdi uden om banken. Har du brug for lån i din friværdi til at indfri gæld, renovering eller noget helt andet, så er vi klar til at hjælpe dig.

Du kan ringe til os på 61 10 40 80

Skrive til os på velkommen@e-kredit.dk

Vi er klar til at hjælpe dig

Start låneansøgning